Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gumlaKSzef Kuchni (1055)

Sos owocowy

Na zimno lub na ciepło

Składniki:
  • mąka ziemniaczana, 1 dag
  • cukier, 1 szczypta
  • owoce, 20 dag
  •  
Sposób przygotowania

Przebrane owoce dokładnie umyć, zalać wrzącą wodą (2 szklanki) rozgotować. Przetrzeć przez sito, osłodzić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z częścią (ok. pół szklanki) ostudzonego przecieru owocowego, połączyć z resztą i zagęścić podgrzewając. Zamiast owoców jagodowych można zastosować wiśnie lub śliwki które przed rozgotowaniem trzeba wydrylować. Sos owocowy podaje się na zimno — do kisieli, ciast biszkopto wych itp., lub na gorąco — do słodkich budyniów, ryżu, różneg rodzaju kasz. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650