Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gumlaKSzef Kuchni (1055)

Sos kakaowy

Może być również czekoladowy

Składniki:
  • żółtka, 4 szt.
  • mąka ziemniaczana, 3 dag
  • kakao, 1.5 dag
  • cukier, 6 dag
  • wanilia w laskach, 0.2 szt.
  • mleko, 1 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Zagotować mleko (3/4 szklanki) z wanilią lub cukrem waniliowym i kakao. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z pozostałym zimnym mlekiem, wlać do wrzącego mleka, zagęścić. Żółtka utrzeć z cu­krem i wlewać stopniowo do lekko ostudzonego, zagęszczonego mleka. Gdyby sos był za gęsty rozrzedzić go mlekiem. Podawać do deserów z kasz, budyniów itp. Wykwintniejszą odmianą sosu kakaowego jest sos czekoladowy. Zamiast kakao dodaje się do mleka tabliczkę (10 dkg) utartej lub stopionej gorzkiej czekolady, mleko zaś zastępuje się słodką śmietanką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650