|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: giBBonSzef Kuchni (1115) Szczupak po staropolskuPodawać z kluskami półfrancuskimi lub ziemniakami z wody.
Składniki:
Sposób przygotowaniaRybę sprawić, opłukać, odfiletować, podzielić na dzwonka. Włoszczyznę umyć, obrać, pokrajać w plastry i udusić, dodając tłuszc i 2 szklanki wody. Gdy warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, osolić i włożyć dzwonka ryby. Dusić na wolnym ogniu ok. 10 min., a następnie dodać sporządzoną z masła i mąki rumianą zasmażkę oraz sparzone, obrane, pokrajane w piórka migdały i rodzynki. Całość przyprawić sokiem z cytryny i cukren dodać liście laurowe, pieprz i wino. Jeśli sos jest mało rumiany można go podbarwić karmelem. Dusić jeszcze 5—10 min. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|