Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Szczupak w całości

Najlepiej zjeść gorącą.

Składniki:
  • szczupak, 2.5 kg
  • włoszczyzna, 100 g
  • masło, 2 dag
  • mąka , 2 dag
  • Śmietana 18% , 1 łyżk.
  • pieczarka miejska, 20 dag
  • sok z cytryny, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Rybę, starannie oczyszczoną i osoloną, ułożyć w wanience i nalać letnim smakiem poprzednio wygotowanym z włoszczyzny, cebuli i korzeni. Zagotować na mocnym ogniu, pilnując, aby się nie przegotowała. W osobnym rondlu rozetrzeć na surowo łyżkę masła bez soli z pełną łyżką przesianej mąki. Gdy dobrze roztarte, rozebrać do stosownej gęstości, biorąc mniej więcej ćwiartkę smaku od ugotowanej ryby i łyżkę słodkiej śmietany dla białości. Zagotować razem. Osobno zaś mieć ugotowane pieczarki z łyżeczką soku cytrynowego, który im białości daje. Smak ten razem z pieczarkami wlać w sos, wsypać odrobinę cukru i polać wyjętą w tej chwili z rondla rybę, która powinna stać ciągle w pozostałym smaku na ciepłym miejscu, aby była gorąca. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650