Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gumlaKSzef Kuchni (1055)

Sos majonezowy

Może być podawany do przystawek

Składniki:
  • sok z cytryny, 1 szt.
  • żółtka, 2 szt.
  • ocet, 25 dag
  • kwasek cytrynowy, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć w misce z solą (pół łyżeczki) i sokiem z cy­tryny. Następnie kroplami wlewać oliwę ciągle ucierając. Gdy sos zgęstnieje prawie do konsystencji masła, doprawić go do smaku. Sos o takiej gęstości nadaje się do przybrania sałatek, kanapek itp. Jeśli ma stanowić dodatek do zimnych mięs, galaret, jaj - należy go rozrzedzić przegotowaną wodą lub wywarem z warzyw. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650