Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gumlaKSzef Kuchni (1055)

Sos polski szary

Podaje się poza tym do gotowanego świe­żego lub peklowanego ozora oraz do potrawki cielęcej.

Składniki:
  • tłuszcz, 3 dag
  • mąka , 3 dag
  • cukier, 2 dag
  • rosół, 1.5 szkl.
  • cytryna, 1 szt.
  • rodzynki, 5 dag
  • migdał, 3 dag
  • sól, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Rodzynki umyć, migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w paseczki. Mąkę zrumienić na ciemnozłoty kolor, dodać tłuszcz, rozprowadzić rosołem. Z cukru i wody (2 łyżki) przygotować karmel zabarwić nim sos. Dodać rodzynki, migdały i kawałek skórki cytrynowej, doprawić solą i cukrem; zagotować. Na końcu wcisnąć sok z cytryny. Ryby podawane z sosem polskim stanowią tradycyjne danie wigilijne. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650