Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Sos polski szary

Podaje się poza tym do gotowanego świe­żego lub peklowanego ozora oraz do potrawki cielęcej.

Składniki:

tłuszcz, 3 dag

mąka , 3 dag

cukier, 2 dag

rosół, 1.5 szkl.

cytryna, 1 szt.

rodzynki, 5 dag

migdał, 3 dag

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Rodzynki umyć, migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w paseczki. Mąkę zrumienić na ciemnozłoty kolor, dodać tłuszcz, rozprowadzić rosołem. Z cukru i wody (2 łyżki) przygotować karmel zabarwić nim sos. Dodać rodzynki, migdały i kawałek skórki cytrynowej, doprawić solą i cukrem; zagotować. Na końcu wcisnąć sok z cytryny. Ryby podawane z sosem polskim stanowią tradycyjne danie wigilijne.