Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Sos polski szaryPodaje się poza tym do gotowanego świeżego lub peklowanego ozora oraz do potrawki cielęcej. |
tłuszcz, 3 dag
mąka , 3 dag
cukier, 2 dag
rosół, 1.5 szkl.
cytryna, 1 szt.
rodzynki, 5 dag
migdał, 3 dag
sól, 1 szczypta
Rodzynki umyć, migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w paseczki. Mąkę zrumienić na ciemnozłoty kolor, dodać tłuszcz, rozprowadzić rosołem. Z cukru i wody (2 łyżki) przygotować karmel zabarwić nim sos. Dodać rodzynki, migdały i kawałek skórki cytrynowej, doprawić solą i cukrem; zagotować. Na końcu wcisnąć sok z cytryny. Ryby podawane z sosem polskim stanowią tradycyjne danie wigilijne.