Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Sos z grzybów suszonych

Podaje się do sztuki mięsa, różnego rodzaju po traw półmięsnych, kasz, makaronów, potraw z ziemniaków.

Składniki:
  • przyprawa do zup, 0.5 łyżecz.
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 3 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  • cebula, 5 dag
  • suszony grzyb, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Grzyby umyć w ciepłej wodzie, namoczyć na kilka godzin i ugotować w tej samej wodzie razem z umytą i obraną cebulą. Gdy będą miękkie — odcedzić (nie wylewać wywaru), cebulę od rzucić, grzyby pokrajać w cienkie paseczki lub w drobną kostkę. Mąkę zrumienić na ciemnozłoty kolor, dodać tłuszcz, zasmażyć rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Gdyby sos był zbyt gęsty — rozrzedzić go wodą. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650