|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KuchniaSzef Kuchni (1010) Sos z grzybów suszonychPodaje się do sztuki mięsa, różnego rodzaju po traw półmięsnych, kasz, makaronów, potraw z ziemniaków. Składniki:
Sposób przygotowaniaGrzyby umyć w ciepłej wodzie, namoczyć na kilka godzin i ugotować w tej samej wodzie razem z umytą i obraną cebulą. Gdy będą miękkie — odcedzić (nie wylewać wywaru), cebulę od rzucić, grzyby pokrajać w cienkie paseczki lub w drobną kostkę. Mąkę zrumienić na ciemnozłoty kolor, dodać tłuszcz, zasmażyć rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Gdyby sos był zbyt gęsty — rozrzedzić go wodą. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|