Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Kwas jabłkowy

Można zrobić również z suszonych jabłek

Składniki:
  • cukier, 1 szczypta
  • rodzynki, 5 dag
  • jabłko, 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać, drobno pokrajać, włożyć do słoja lub kamiennego garnka, dodać rodzynki, cukier, zalać przegotowaną, ostudzoną wodą (3 szklanki), przykryć i pozostawić na kilka dni. Następnie odcedzić kwas przez wygotowaną gazę lub sito, przelać do butelek i pozostawić 2—3 dni. Po tym czasie kwas nadaje się do picia. Z suszu jabłkowego przygotowuje się kwas podobnie, z tym że najpierw suszone jabłka po umyciu i namoczeniu gotuje się, a następnie postępuje jak przy jabłkach świeżych. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650