Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Pasztet z dorsza

Podawać na gorąco lub na zimno z ostrym sosem.

Składniki:
  • tłuszcz, 1 dag
  • mielona papryka, 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa, 1 szczypta
  • imbir, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 0.5 szt.
  • kasza manna , 1 łyżecz.
  • czerstwa bułka, 5 dag
  • cebula, 7 dag
  • pietruszka, 3 dag
  • słonina, 13 dag
  • dorsz , 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Dorsza oczyścić, zdjąć z niego skórę, mięso skropić octem. Ugotować z 0,25 litra wywaru z selera, pietruszki i części cebuli, odcedzić, posolić; na wywarze udusić rybę; wyjąć, osaczyć, obrać z ości. Słoninę pokrajać, wytopić, włożyć resztę pokrajanej cebuli i udusić jąnie rumieniąc. Bułkę namoczyć w wywarze z ryby, odcisnąć. Zemleć rybę wraz z bułką, warzywami z wywaru i uduszoną cebulą. Do masy rybnej dodać przyprawy do smaku i mannę, wyrobić ją. Formę budyniową (lub rondelek) wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, nałożyć masę i ugotować pasztet w parze (lub zapiec w rondelku). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650