Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Dorsz lub karp marynowany

Podawać z sałatami lub zimnymi sosami.

Składniki:
  • liść bobkowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 4 szt.
  • cebula, 10 dag
  • sól, 1 szczypta
  • ryba, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Rybę sprawić, przepołowić wzdłuż, pokrajać w dość szerokie porcje, głowęprzepołowić na pół, posolić. Zagotować zaprawę z octu z cebulą, przyprawami i solą, odsunąć na brzeg kuchni, włożyć rybę i powoli ugotować na słabym ogniu. Miękką rybę wyłożyć łyżką cedzakową na salaterkę (głowę gotować dłużej). Wywar z ryby przyprawić octem do smaku, wyjąć cebulę i odparować do 0,75 litra; zalać nim rybę tak, aby była pokryta płynem, zastudzić. Marynatę tę można przechować w zimnym miejscu przez kilka dni, w wą­skim garnku kamiennym lub słoju, przykrytą galaretą z wywaru. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650