Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Dorsz lub karp po grecku ryba po grecku.jpg
Dorsz lub karp po grecku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Dorsz lub karp po grecku

Rybę po grecku można podawać na gorąco lub na zimno.

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • ryba, 1.5 dag
  • olej, 5 dag
  • seler, 15 dag
  • marchew, 10 dag
  • pietruszka, 10 dag
  • cebula, 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy, 6 dag
  • liść bobkowy, 3 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • musztarda, 2 dag
  • ocet, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Rybę sprawić, odfiletować ze skórą, wyporcjować w poprzek na kawałki szerokości 4 cm, posolić.Rozgrzać olej, filety usmażyć z obu stron, ułożyć na półmisku jeden kawa­łek koło drugiego. Wszystkie warzywa oczyścić, pokrajać w drobną kostkę. Warzywa włożyć na gorący olej pozostały ze smażenia ryb, podsmażyć, dodać sól i przyprawy, skropić wodą i udusić do miękkości. Do ugotowanych warzyw dodać przecier z pomidorów, przyprawy, ocet i cukier do smaku. Warzywa powinny tylko lekko podpływać sosem. Warzywami obłożyć porcje usmażonej ryby, ostudzić. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6760
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650