|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaTłuszcz posiekać z mąką. Ukształtować na stolnicy wianuszek, dodać żółtka, sól i spirytus, zarobić nożem tak gęste ciasto, by przy wałkowaniu jak najmniej podsypywać mąką. Gdy część mąki złączy się z żółtkami, oczyścić nóż, i ciasto zagniatać dłonią tak długo, aż utworzy ono jednolitą, gładką masę. Nastawić tłuszcz do smażenia. Ciasto podzielić na kilka części, wywałkować niezbyt grubo, pokrajać na długie paski, szerokie na dwa palce. Każdy kawałek ciasta poziomo przekrajać przez środek, przewinąć. Zrobić próbą temperatury tłuszczu; gdy kawałeczek włożonego ciasta natychmiast odskakuje od dna i wypływa na powierzchnię silnie się smażąc, tłuszcz jest nagrzany odpowiednio do smażenia. Wtedy ciasto omieść z mąki szczoteczką, włożyć na gorący tłuszcz, gdy się zrumieni odwrócić szpikulcem. Ciasto dosmażyć, wyjąć na bibułą dla osaczenia z tłuszczu. Osaczony chrust ułożyć na talerzu, posypać cukrem z wanilią i przenieść, układając chrust na półmisku. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|