|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860) Galareta do zalewania ryb (auszpik)na 1 litr galaret Składniki:
Sposób przygotowaniaWarzywa opłukać, oczyścić, podzielić na części, ugotować wraz z przyprawami i solą. Rybę sprawić wyporcjować licząc 10 dkg ryby na jedną porcję. Do wywaru z warzyw podać jadalne odrzynki z ryb słodkowodnych, kręgosłup z ośćmi, płetwy, skórę i głowę; ugotować, odcedzić. Na odcedzonym wywarze powoli ugotować rybę przeznaczoną na galaretę (12—20 minut), wybrać ją, wywar odcedzić; ma być l litr wywaru, więc jeżeli trzeba, odparować go. Jeżeli galareta jest mętna, sklarować ją. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|