Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Galareta do zalewania ryb (auszpik)

na 1 litr galaret

Składniki:
  • żelatyna, 5 dag
  • ocet, 1 łyżk.
  • białka, 4 szt.
  • ziele angielskie, 3 szt.
  • liść bobkowy, 3 szt.
  • ryba, 30 dag
  • seler, 5 dag
  • pietruszka , 1 łyżk.
  • marchew, 5 dag
  • cebula, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Warzywa opłukać, oczyścić, podzielić na części, ugotować wraz z przy­prawami i solą. Rybę sprawić wyporcjować licząc 10 dkg ryby na jedną porcję. Do wywaru z warzyw podać jadalne odrzynki z ryb słodkowodnych, krę­gosłup z ośćmi, płetwy, skórę i głowę; ugotować, odcedzić. Na odcedzonym wywarze powoli ugotować rybę przeznaczoną na galaretę (12—20 minut), wybrać ją, wywar odcedzić; ma być l litr wywaru, więc jeżeli trzeba, odparować go. Jeżeli galareta jest mętna, sklarować ją. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650