Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Śledź pocztowy w majonezie

W ten sam sposób, można przygotować śledzie beczkowe w śmietanie.

Składniki:
  • sos majonezowy, 0.5 l
  • śledź, 5 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Śledzie opłukać, odciąć głowy i płetwy, wypatroszyć je i namoczyć w zim­nej wodzie na 12 godzin, zmieniając wodę. Śledzie wyjąć i odcisnąć z wody, zdjąć z nich skórę i odfiletować, wybrać: starannie ości, nie uszkadzając mięśni.Obie odfiletowane połówki złożyć razem, ułożyć na szklanym, prostokąt­nym półmisku, przeciąć skośnie na dwie części. Sporządzić sos majonezowy z l żółtka , przyprawić go octem i cukrem do smaku; gęstym sosem polać śledzie. Powierzchnię śledzi przybrać sezonowymi dodatkami. Jeżeli brak wyborowych śledzi pocztowych. Po wymoczeniu i odciśnięciu z wody obrać je ze skóry, ułożyć płasko w małym naczyniu i zalać mlekiem na 2—3 godziny. Wyjąć z mleka, odcisnąć, odfiletować i dalej postępować, jak podano wyżej. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650