|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860) Śledź pocztowy w majonezieW ten sam sposób, można przygotować śledzie beczkowe w śmietanie. Składniki:
Sposób przygotowaniaŚledzie opłukać, odciąć głowy i płetwy, wypatroszyć je i namoczyć w zimnej wodzie na 12 godzin, zmieniając wodę. Śledzie wyjąć i odcisnąć z wody, zdjąć z nich skórę i odfiletować, wybrać: starannie ości, nie uszkadzając mięśni.Obie odfiletowane połówki złożyć razem, ułożyć na szklanym, prostokątnym półmisku, przeciąć skośnie na dwie części. Sporządzić sos majonezowy z l żółtka , przyprawić go octem i cukrem do smaku; gęstym sosem polać śledzie. Powierzchnię śledzi przybrać sezonowymi dodatkami. Jeżeli brak wyborowych śledzi pocztowych. Po wymoczeniu i odciśnięciu z wody obrać je ze skóry, ułożyć płasko w małym naczyniu i zalać mlekiem na 2—3 godziny. Wyjąć z mleka, odcisnąć, odfiletować i dalej postępować, jak podano wyżej. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|