Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Naleśniki bez piany Naleśniki bez piany.jpg
Naleśniki bez piany
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Naleśniki bez piany

Dla każdego

Składniki:
  • woda, 0.75 szkl.
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 1 dag
  • mąka , 15 dag
  • jajka, 1 szt.
  • mleko, 0.5 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Stopić tłuszcz. Jajo, mleko, tłuszcz i mąkę wyrobić starannie mątewką, aby nie było grudek, w litrowym garnuszku, dodać wodę i sól, dokładnie wymieszać. Nalać trochę ciasta na gorącą patelnię nie smarując jej tłuszczem, przechy­lając patelnię rozlać ciasto po dnie, zlać resztę, która nie przylgnęła, z powro­tem do garnuszka. Naleśniki smażyć na niezbyt silnym ogniu, od razu na dwu patelniach jednakowej wielkości, podłożywszy pod nie płytki azbestowe, aby naleśniki równomiernie się rumieniły i nie przypalały się (lub smażyć na niezbyt nagrzanej płycie kuchennej). Gdy ciasto przestanie parzyć, tak że naleśnik można uchwycić, palcami odwrócić go i przysmażyć nieco z drugiej strony. Usmażony naleśnik wyłożyć na talerz (odwrócony dnem do góry).Z tej porcji wyjdzie ok. 18 naleśników (z patelni o 18 cm średnicy). Naleśniki zastosować do słodkiego lub słonego nadzienia lub po pokrajaniuw paski 1/2 cm szerokości jako dodatek do zupy grzybowej, pomidorowej, rosołu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650