|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860) Grzanki ze szprotami (lub piklingiem)Rybom odciąć główki i ogon, obrać ze skóry, oczyścić z ości Składniki:
Sposób przygotowaniaRyby rozetrzeć wraz z bułką namoczoną w mleku i odcisnąć.Do masy dodać sól i pieprz, i tyle śmietany, aby masa dała się łatwo rozsmarować. Kromeczki bułki smarować z obydwóch stron masłem. Grzanki smarować masą ze szprotów z jednej strony, układać na blaszenadzieniem ku górze, skropić masłem, silnie rozgrzać w bardzo gorącym piekarniku. Po wyjęciu natychmiast podawać przybrane tartym serem, krążkami pomidorów lub marchwi i siekaną zieleniną. Podawać jako zakąskę lub jako dodatek do zupy czystej w filiżankach. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|