Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Grzanki ze szprotami (lub piklingiem)

Rybom odciąć główki i ogon, obrać ze skóry, oczyścić z ości

Składniki:

śmietana, 2 łyżk.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

szprot , 30 dag

mleko, 1 szkl.

czerstwa bułka, 3 dag

masło, 5 dag

bułka , 10 szt.

Sposób przygotowania:

Ryby rozetrzeć wraz z buł­ką namoczoną w mleku i odcisnąć.Do masy dodać sól i pieprz, i tyle śmietany, aby masa dała się łatwo rozsmarować. Kromeczki bułki smarować z obydwóch stron masłem. Grzanki smarować masą ze szprotów z jednej strony, układać na blaszenadzieniem ku górze, skropić masłem, silnie rozgrzać w bardzo gorącym pie­karniku. Po wyjęciu natychmiast podawać przybrane tartym serem, krążkami pomidorów lub marchwi i siekaną zieleniną. Podawać jako zakąskę lub jako dodatek do zupy czystej w filiżankach.