Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Grzanki ze szprotami (lub piklingiem)

Rybom odciąć główki i ogon, obrać ze skóry, oczyścić z ości

Składniki:
  • śmietana, 2 łyżk.
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • szprot , 30 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • czerstwa bułka, 3 dag
  • masło, 5 dag
  • bułka , 10 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Ryby rozetrzeć wraz z buł­ką namoczoną w mleku i odcisnąć.Do masy dodać sól i pieprz, i tyle śmietany, aby masa dała się łatwo rozsmarować. Kromeczki bułki smarować z obydwóch stron masłem. Grzanki smarować masą ze szprotów z jednej strony, układać na blaszenadzieniem ku górze, skropić masłem, silnie rozgrzać w bardzo gorącym pie­karniku. Po wyjęciu natychmiast podawać przybrane tartym serem, krążkami pomidorów lub marchwi i siekaną zieleniną. Podawać jako zakąskę lub jako dodatek do zupy czystej w filiżankach. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650