Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Pierożki z jagodami leśnymi

Podawać z młodą śmietaną.

Składniki:
  • śmietana, 20 dag
  • cukier puder, 10 dag
  • masło, 3 dag
  • jajka, 1 szt.
  • woda, 0.75 szkl.
  • mąka , 40 dag
  • bułka tarta , 2 łyżk.
  • jagoda, 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Sporządzić nadzienie: suche, świeże jagody przebrać, wymieszać z tartą. Nastawić osoloną wodę do ugotowania pierogów. Sporządzić ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajem, solą i wodą, wyrobić. Ciasto wywałkować, wykrawać krążki średniej wielkości lub pokrajać na kwadratowe płatki. Jagody nakładać na krążki, pierożki zlepić. Włożyć do Wrzącej, osolonej wody, ugotować na średnim ogniu. Pierożki odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć, wyłożyć na okrągły półmisek, polać masłem. Wydawać zaraz lub po ostygnięciu. Wtedy nie polewać masłem, tylko oprószyć od razu cukrem. Do posypania podać cukier. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650