|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860) Zupa z jabłek lub gruszek z owocami różyZupa podprawiona śmietaną Składniki:
Sposób przygotowaniaJabłka lub gruszki i owoce róży umyć, opłukać. Owoce róży zalać połową wrzącej wody przeznaczonej na zupą, szybko ugotować pod przykryciem, przecedzić i mocno odcisnąć na cedzaku. Inne świeże owoce o wysokiej zawartości witaminy C (porzeczki, rokitnik ) gotować razem z podstawowym surowcem i razem z nim przetrzeć. Jabłka lub gruszki pokrajać, zalać drugą połową wrzącej wody przeznaczonej na zupą, szybko ugotować pod przykryciem, przetrzeć i przecier zagotować. Śmietaną wymieszać z mąką, wlać do wrzącego przecieru, zagotować; do zupy dodać wywar z róży i cukier do smaku. Podawać zaraz po ugotowaniu, z grzankami z bułki w kromkach, makaronem, ryżem itp. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|