Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Zupa z jabłek lub gruszek z owocami róży

Zupa podprawiona śmietaną

Składniki:

śmietana, 20 dag

cukier, 15 dag

róża, 20 dag

mąka , 3 dag

jabłko, 40 dag

Sposób przygotowania:

Jabłka lub gruszki i owoce róży umyć, opłukać. Owoce róży zalać połową wrzącej wody przeznaczonej na zupą, szybko ugotować pod przykryciem, przecedzić i mocno odcisnąć na cedzaku. Inne świeże owoce o wysokiej zawartości witaminy C (porzeczki, rokitnik ) gotować razem z podstawowym surowcem i razem z nim przetrzeć. Jabłka lub gruszki pokrajać, zalać drugą połową wrzącej wody przezna­czonej na zupą, szybko ugotować pod przykryciem, przetrzeć i przecier zagotować. Śmietaną wymieszać z mąką, wlać do wrzącego przecieru, zagotować; do zupy dodać wywar z róży i cukier do smaku. Podawać zaraz po ugotowaniu, z grzankami z bułki w kromkach, makaronem, ryżem itp.