Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Sos tatarski tatarski.jpg
Sos tatarski
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Sos tatarski

Lepszy niż kupny

  • na Wielkanoc
Składniki:
  • żółtka, 4 szt.
  • olej, 12 dag
  • galareta, 12 dag
  • korniszon, 5 dag
  • cebula, 3 dag
  • musztarda, 3 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

2 Żółtka ugotować, przetrzeć przez sito, włożyć do miski i ucierając doda­wać po jednym surowym żółtku. Gdy jaja połączą się, ucierać je dalej wkrapiając najpierw trochę octu i po trochu olej. Korniszony, grzybki i cebulę pokrajać w drobniutką kostkę, wymieszać z sosem, dodać musztardę, sól i cukier do smaku. Sos rozrzedzić do odpowiedniej gęstości rozgrzaną galaretą mięsną lub rybną, zależnie od potrawy, do której sos ma być podany; zamiast galarety można dla rozrzedzenia sosu dodać trochę zimnego odtłuszczonego rosołu lub zimnej przegotowanej wody. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650