Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Sos tatarski

Lepszy niż kupny

na Wielkanoc

Składniki:

żółtka, 4 szt.

olej, 12 dag

galareta, 12 dag

korniszon, 5 dag

cebula, 3 dag

musztarda, 3 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

2 Żółtka ugotować, przetrzeć przez sito, włożyć do miski i ucierając doda­wać po jednym surowym żółtku. Gdy jaja połączą się, ucierać je dalej wkrapiając najpierw trochę octu i po trochu olej. Korniszony, grzybki i cebulę pokrajać w drobniutką kostkę, wymieszać z sosem, dodać musztardę, sól i cukier do smaku. Sos rozrzedzić do odpowiedniej gęstości rozgrzaną galaretą mięsną lub rybną, zależnie od potrawy, do której sos ma być podany; zamiast galarety można dla rozrzedzenia sosu dodać trochę zimnego odtłuszczonego rosołu lub zimnej przegotowanej wody.