Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Sos tatarskiLepszy niż kupny |
na Wielkanoc
żółtka, 4 szt.
olej, 12 dag
galareta, 12 dag
korniszon, 5 dag
cebula, 3 dag
musztarda, 3 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
2 Żółtka ugotować, przetrzeć przez sito, włożyć do miski i ucierając dodawać po jednym surowym żółtku. Gdy jaja połączą się, ucierać je dalej wkrapiając najpierw trochę octu i po trochu olej. Korniszony, grzybki i cebulę pokrajać w drobniutką kostkę, wymieszać z sosem, dodać musztardę, sól i cukier do smaku. Sos rozrzedzić do odpowiedniej gęstości rozgrzaną galaretą mięsną lub rybną, zależnie od potrawy, do której sos ma być podany; zamiast galarety można dla rozrzedzenia sosu dodać trochę zimnego odtłuszczonego rosołu lub zimnej przegotowanej wody.