Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Majonez oszczędny Majonez oszczędny.jpg
Majonez oszczędny
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Majonez oszczędny

Polecam

Składniki:
  • margaryna, 5 dag
  • mąka , 4 dag
  • żółtka, 1 szt.
  • olej, 15 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • ocet, 0.5 łyżecz.
  • rosół, 0.5 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Sporządzić białą zasmażkę z margaryny i mąki, mieszając rozprowadzić rosołem z mięsa, ryby lub warzyw (zależnie od tego, z czym sos ma być podany), zasmażkę zagotować, mieszając i rozcierając, aby nie było grudek; sos ma być gęsty, aby nie spływał. Gorący sos odstawić, skropić delikatnie jego powierzchnię zimną wodą, ostudzić. Gdy zasmażka zupełnie ostygnie, wodę z powierzchni zlać, do zimnej zasmażki wbić żółtko i ucierając tak jak majonez w jedną stronę, wkrapiać powoli olej. Gdy wyjdzie cała ilość oleju, do sosu dodać sól, ocet, cukier do smaku; można też dodać musztardę. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650