Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Sos majonezowy

Pyszniutki

Składniki:
  • ocet, 0.5 łyżecz.
  • sól, 1 szczypta
  • woda, 0.5 szkl.
  • olej, 25 dag
  • cukier, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek, włożyć do miski, ucierać wałkiem w jedną stronę, dodać parę kropli cytryny lub octu i ciągle, ucierając powoli i ostrożnie, wkrapiać olej. Gdy sos zanadto gęstnieje, rozrzedzić nieco octem i łyżką zimnej wody, później wlewać olej cienkim strumieniem ciągle ucierając, dopóki nie wyjdzie cała ilość oleju, na końcu dodać cukier i sól do smaku. Gęstym majonezem okładać zakąski, albo rozrzedzić go oraz podawać jako sos. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650