|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Zupa fasolowa na mięsie z zacierkąPietruszki dodajemy do smaku Składniki:
Sposób przygotowaniaZagotować i ostudzić 2,5 razy tyle wody, ile fasoli. Fasolę przebrać, opłukać, zalać tą wodą i namoczyć na kilka godzin. Nazajutrz w tej samej wodzie zagotować. Mięso opłukać, dodać fasolę i powoli razem ugotować, w czasie gotowania uzupełniać odparowaną wodę. Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych okach. Gdy mięso i fasola są miękkie, dodać warzywa i szybko ugotować. Sporządzić zacierkę. Gdy warzywa w zupie są ugotowane, wsypać zacierkę, ugotować na brzegu płyty, odstawić. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem, wlać do zupy, dodać soli, pieprzu i zielonej pietruszki. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|