Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Zupa fasolowa na mięsie z zacierką

Pietruszki dodajemy do smaku

Składniki:

pietruszka, 1 łyżk.

sól, 1 szczypta

woda, 2 łyżk.

jajka, 2 szt.

mąka , 20 dag

cebula, 1 szt.

słonina, 6 dag

warzywa, 30 dag

mięso wołowe z kością, 40 dag

fasola biała, 15 dag

Sposób przygotowania:

Zagotować i ostudzić 2,5 razy tyle wody, ile fasoli. Fasolę przebrać, opłukać, zalać tą wodą i namoczyć na kilka godzin. Nazajutrz w tej samej wodzie zagotować. Mięso opłukać, dodać fasolę i powoli razem ugotować, w czasie gotowania uzupełniać odparowaną wodę. Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych okach. Gdy mięso i fasola są miękkie, dodać warzywa i szybko ugotować. Sporządzić zacierkę. Gdy warzywa w zupie są ugotowane, wsypać zacierkę, ugotować na brzegu płyty, odstawić. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem, wlać do zupy, dodać soli, pieprzu i zielonej pietruszki.