|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Krupnik jęczmiennyWywar goryjemy na kości z warzywami Składniki:
Sposób przygotowaniaWarzywa (i mięso lub grzyby) opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Krupy opłukać, wymieszać z l litrem wody, dodać część masła, rozkleić powoli na brzegu płyty (ok. l godz.). Przed połączeniem kaszy z wywarem dodać do kaszy resztą masła i dokładnie rozetrzeć. Wywar odcedzić, połowę warzyw z wywaru (i grzyby) drobno pokrajać.Na odcedzonym wywarze ugotować pokrajane w kostkę ziemniaki. Wywar połączyć z rozklejonymi krupami i warzywami, posolić, przyprawić papryką mieloną. Wlać do wazy, dodać drobno posiekaną, zieloną pietruszkę i koperek. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|