Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Krupnik jęczmienny Krupnik jęczmienny.jpg
Krupnik jęczmienny
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Krupnik jęczmienny

Wywar goryjemy na kości z warzywami

Składniki:
  • kasza jęczmienna , 12 dag
  • kości, 25 dag
  • warzywa, 25 dag
  • woda, 1 l
  • masło, 4 dag
  • ziemniak, 35 dag
  • sól, 1 szczypta
  • koperek, 1 łyżk.
  • mięso, 1 łyżk.
  • mielona papryka, 2 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Warzywa (i mięso lub grzyby) opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Krupy opłukać, wymieszać z l litrem wody, dodać część masła, rozkleić powoli na brzegu płyty (ok. l godz.). Przed połączeniem kaszy z wywarem dodać do kaszy resztą masła i dokładnie rozetrzeć. Wywar odcedzić, połowę warzyw z wywaru (i grzyby) drobno pokrajać.Na odcedzonym wywarze ugotować pokrajane w kostkę ziemniaki. Wywar połączyć z rozklejonymi krupami i warzywami, posolić, przyprawić papryką mieloną. Wlać do wazy, dodać drobno posiekaną, zieloną pietruszkę i koperek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650