Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Krupnik jęczmienny

Wywar goryjemy na kości z warzywami

Składniki:

kasza jęczmienna , 12 dag

kości, 25 dag

warzywa, 25 dag

woda, 1 l

masło, 4 dag

ziemniak, 35 dag

sól, 1 szczypta

koperek, 1 łyżk.

mięso, 1 łyżk.

mielona papryka, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Warzywa (i mięso lub grzyby) opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Krupy opłukać, wymieszać z l litrem wody, dodać część masła, rozkleić powoli na brzegu płyty (ok. l godz.). Przed połączeniem kaszy z wywarem dodać do kaszy resztą masła i dokładnie rozetrzeć. Wywar odcedzić, połowę warzyw z wywaru (i grzyby) drobno pokrajać.Na odcedzonym wywarze ugotować pokrajane w kostkę ziemniaki. Wywar połączyć z rozklejonymi krupami i warzywami, posolić, przyprawić papryką mieloną. Wlać do wazy, dodać drobno posiekaną, zieloną pietruszkę i koperek.