Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KlinikaZdrowia Srebrny Szef Kuchni (1530)

Leczenie nowotworów wg Maxa Gersona

Skrót wg książki Maxa Gersona: Cancer Therapy. Results of Fifty Cases. Station Hill Press. Gerson Institute 1997 Doktor medycyny Max Gerson (1881- 1959) w młodości cierpiał na silne migreny, na które nie było lekarstwa. Wówczas, gdy tytułem eksperymentu zastosował u siebie restrykcyjną dietę wykluczającą sól, tłuszcz, produkty konserwowane, wędzone, a opartą na świeżych owocach i warzywach - dolegliwości migrenowe ustąpiły. Od tego czasu zaczął zalecać dietę \"przeciw migrenową\" swoim pacjentom, obserwując wyleczenie szeregu także innych chorób takich jak: gruźlica skóry, zapalenie stawów, choroby serca, cukrzyca, niewydolność nerek, choroby zwyrodnieniowe, i także nowotwory. Doktor Gerson w w Instytucie w Teksasie wyleczył swoją metodą poncrd 50 osób cierpiących na różne nowotwory często z przerzutami) takie jak czerniaki, raka: okrężnicy, kości, płuc, mózgu, prostaty, piersi, trzustki, ziarnicę, nie operacyjnego raka jajnika i in. Kuracje Gersona należy wykonywać pod kontrolą doświadczonego lekarza! Gerson w książce Leczenie nowotworów przedstawił dokumentację medyczną wyleczonych w Instytucie Gersona w Teksasie 50 -ciu przypadków zaawansowanych nowotworów, dzięki diecie owocowo - warzywnej. Do dzisiaj, pod kierownictwem Charlotty Gerson (córki) - Instytut ten stanowi światowe centrum leczenia i profilaktyki chorób degeneracyjnych. Ukazało się dotąd, ponad 200 artykułów w literaturze medycznej dokumentujących skuteczność metody. Przez ponad 60 lat, tysiące pacjentów uzyskało zdrowie w przypadkach wielu, często nieuleczalnych chorób -płuc, piersi, wątroby, trzustki, stwardnienia rozsianego i innych dzięki tej bezpiecznej, naturalnej i sprawdzonej metodzie leczenia. Założeniem metody leczenia jest istnienie przyczynowego związku między dostającymi się do organizmu m.in. wraz z dietą - zanieczyszczeniami środowiskowymi (toksyny, chemikalia, leki, niektóre pokarmy, a osłabieniem funkcji układu immunologicznego. Terapia Gersona uzupełnia niedobory witamin, minerałów, enzymów i innych składników pokarmowych przez spożywanie świeżch organicznie wyhodowanych owoców. warzyw i soków. Toksyczne resztki są eliminowane przez bezpieczną i skuteczną detoksykację. Naturalna obrona organizmu jest pobudzana i przywracana do zdrowia. Uszkodzone, czy zniszczone tkanki i układy ulegają regeneracji. ZASADY TERAPII GERSONA: Przez okres 6 - 12 tygodni zaleca się dietę ograniczoną do owoców, liści i warzyw w postaci wyciskanych na świeżo soków, lub spożywanych w postaci naturalnej, lub sałatek, albo duszonych w sosie własnym. Dopuszcza się również spożywanie ziemniaków, potraw z płatków owsianych, chleba żytniego bezsolnego, zupy Hipokratesa. Nie solić, jeść wszystko świeże. Po tym okresie można włączyć białko zwierzęce w postaci chudego sera bez soli, lub naturalnego jogurtu. Ta dieta jest podstawą leczenia. Warunkiem jest wykluczenie sodu i spożywanie maksymalnie dużej ilośći potasu. Jest ona łatwo i szybko trawiona. W niewielkim stopniu stymuluje metabolizm, natomiast pobudza eliminację substancji trujących i produktów pośrednich przemiany materii. Ilość kalorii jest mniejsza i organizm trawi każdy posiłek szybciej. Pacjenci mogą jeść i pić dowolne ilości (nawet dodatkowo w nocy). Dieta Gersona jest naturalna, wysoko witaminowa, bogata w płyny, minerały, enzymy i inne substancje bioaktywne, uboga w sód i tłuszcz. Typowa dieta składa się z : 1/ Ze świeżych, organicznie wyhodowanych roślin w postaci: soku marchwiowo- jabłkowego (do 13 szklanek/ dzień i soku z zielonej sałaty. 2/. Z trzech wegetariańskich posiłków świeżo przygotowanych z: owoców, warzyw i pełnych ziaren. Typowy posiłek składa się z sałaty, gotowanych warzyw, ziemniaków, zupy jarzynowej i soku. 3/. Między posiłkami można jeść świeże owoce. Zabrania się : - papierosów, soli, ostrych przypraw (dozwala się świeże, lub suszone zioła), herbaty, kawy, kakao, czekolady, alkoholu, białego cukru i mąki, lodów, śmietany, ciastek, orzechów, grzybów, soi i jej produktów, marynat, ogórków, ananasów, wszystkich jagód (z wyjątkiem czerwonej porzeczki, wody do picia ( objętość żołądka jest potrzebna dla soków). - wszystkich pokarmów siarkowanych, konserwowanych, środków konserwujących, grochu, soczewicy i fasoli, pokarmów mrożonych, wędzonych, solonych warzyw, odwodnionych, sproszkowanych, soków butelkowych, - wszystkich tłuszczów, olejów, substytutów soli (dwuwęglanu sodu), past do zębów, lub płukania gardła, farb do włosów. Czasowo zabrania się : mleka, sera, masła, ryb, mięsa, jaj. Nie używać szybkowarów, garnków aluminiowych. Używać : nierdzewnej stali; szkła, emaliowanych garnków . Niezbędne pokarmy: owoce: jabłka, winogrona, wiśnie, mango, brzoskwinie, melony, pomarańcze, morele, grejpfruty, banany, melony papaja, mandarynki, gruszki, śliwki itp. Bardzo ważne są następujące warzywa: marchew, sałata, cykoria, rukiew wodna, rzodkiewka, szalotka, endywia, seler korzeniowy, pomidory, kalafior. Gruszki i śliwki gotowane są łatwo strawne. Można jeść owoce suszone (lecz nie siarkowane) jak morele, rodzynki, śliwki, lub mieszane owoce umyte (moczone i gotowane). Ilość szklanek soków w ciągu dnia. powinna być, przepisana przez lekarza. Mogą to być następujące soki: pomarańczowy, marchwiowo -jabłkowy, z zielonych liści, winogronowy, grejpfrutowy, pomidorowy, jabłkowy . Warzywa gotować na małym ogniu, bez dodatku wody (zachowują naturalny smak i są łatwo strawne, można używać małych ilości zup, dodawać, pomidorów, jabłek na dno, garnka aby zwiększyć ilość płynu. Czerwone buraki gotować w wodzie, w łupinach, tak jak ziemniaki. Woda ze szpinaku powinna być wylana, ze względu na kwas szczawiowy. Pomidory i cebulę gotować we własnym sosie. Zabrania się obierania, lub skrobania warzyw, gdyż ważne sole mineralne są pod skórką. Pokarmy gotowane (zupy i owoce) mogą być w lodówce przez 48 godzin. Najlepiej jest spożywać: soki owocowe, warzywne, sok ze świeżej cielęcej wątroby i żywność surową. W czasie okresów reakcji na leczenie (\"kryzysy ozdrowieńcze\") jeść nie gotowane pokarmy, najlepiej sok jabłkowy, surową i tartą marchew bez skórki zmieszaną ze zmiażdżonym bananem. W przypadku nadwrażliwości jelit na surowe soki należy je zmieszać z rzadką, przefiltrowaną owsianką. W zależności od ciężkości stanu można mieszać pół na pół sok owocowy i owsiankę. Później można dodać tylko dwie płaskie łyżki płynnej owsianki zanim okres reakcji zostanie przezwyciężony. Surowe tarte jabłka można dawać w dużej ilości, lepiej obrane, żeby zredukować tworzenie gazów. Jabłka można przyjmować w każdej postaci: surowe, tarte, pieczone, sos jabłkowy lub jako kompot z rodzynkami. Marchew może być surowa, tarta (najlepiej, gdy jest zmieszana z tą samą ilością surowego soku jabłkowego, także gotowana, lekko pieczona, pokropiona miodem lub okruchami chleba. Ziemniaki mogą być pieczone w łupinach, tłuczone, jako sałatka ziemniaczana zmieszana z sałatką z selerów z dresingiem winegrette, lub sokiem cytrynowym. Herbata miętowa: 1 łyżka mięty do 2 filiżanek gorącej wody,. gotować 5 min. Dodać brązowy cukier lub miód i trochę soku z cytryny. Lewatywy: mają największe znaczenie jako detoksykacja organizmu (odtruwanie), zwłaszcza na początku. Są niezbędne. Należy je często stosować (nawet w nocy), co 4 godziny i nawet częściej, gdy są ciężkie bóle, nudności, napięcie nerwowe i depresja. Lewatywy pomagają w przypadku stanów skurczowych, bólów serca i innych dolegliwości związanych np. z przerwaniem wszystkich zatruwających leków uspokajających. Początkowo podaje się do wypicia 2 łyżki stołowe oleju rycynowego popijając filiżanką - czarnej kawy i,po 5.godzinach można wykonać lewatywę z oleju rycynowego (dodatkowo). Niekiedy stosuje się lewatywy co 2 godziny, lub częściej w czasie pierwszych dni leczenia, zwłaszcza w bardziej zaawansowanych przypadkach, gdy jest większa intoksykacja w wyniku wchłaniania masy guza, gruczołów itp. które zatruwają organizm. Bez częstych lewatyw istnieje niebezpieczeństwo śmierci z powodu śpiączki wątrobowej w wyniku zatrucia przez toksyny! Lewatywy wykonuje się na lewym boku z podkurczonymi do brzucha nogami, przy głębokim oddychaniu, w czasie wchłaniania dużych ilości płynu do wszystkich części jelita grubego. Po 10 - 12 min. prawie cała kofeina jest absorbowana i przedostaje się do żyły wrotnej i do wątroby, którą stymuluje przez nerwy trzewne. W wyniku tego następuje wzrost produkcji żółci, otwarcie przewodów żółciowych i większy wypływ żółci, która zawiera trujące toksyny. Lewatywy przygotowuje się z 3 łyżek stołowych mielonej czarnej kawy,i na 250 ml wody gotuje sie 3 min. na dużym ogniu a następnie przez 20 min na małym ogniu. Ostudzić do temperatury pokojowej. Podawać we wlewie rozcieńczone wodą. Lewatywy z kawy - obniżają ilość toksyn we krwi. Na początku kuracji mogą występować nudności, wymioty, bóle głowy, kurcze jelit, brak apetytu, wzdęcia itp. przez kilka dni. Można pić (do 4 szklanek na dobę) herbatę miętową z odrobiną brązowego cukru i cytryną. Uwaga! Jak wykazały badania naukowe komórki immunologiczne (limfocyty) pacjenta są w stanie zniszczyć komórki nowotworowe gospodarza wtedy eksperyment przeprowadzamy w probówce (in vitro), nie mogą tego dokonać w organizmie ze względu na zanieczyszczenie ich powierzchni przez toksyny. Dlatego wszelkie naturalne terapie zmierzające do obniżenia ilości toksyn są uzasadnione. Adres Instytutu Gersona w Teksasie: Box 430, Bonita, CA 91908. Tel (619) 585 - 7600, Fax (619) 585 - 7610 e-mail: mail@gerson.org web: gerson.org Autor: klinika zdrowia


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4620
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650