Szybkie i łatwe gotowanie? To możliwe - z urządzeniami wielofunkcyjnymi do gotowania
Przygotowywanie domowych posiłków to już nie tylko moda, ale i warunek zachowania dobrego stanu zdrowia i kondycji. Gotowanie może stać się prawdziwą pasją i dawać wiele satysfakcji i zabawy. Szczególnie, jeśli Twoja kuchnia wyposażona jest w te wszystkie nowoczesne gadżety i sprzęty tak bardzo ułatwiające życie współczesnej pani domu.
Dobrze wyposażona kuchnia wręcz zaprasza do smażenia, pieczenia i duszenia pysznych potraw dla rodziny i przyjaciół. Urządzenia typu „slow cooker”, garnki do gotowania ryżu lub jajek, termos do robienia jogurtów, szybkowar – współczesna kuchnia jest bogata w tak wiele naczyń i urządzeń, że czasami trudno jest ogarnąć ich wszystkie funkcje, nie wspominając już o niemałej przestrzeni w szafkach kuchennych, jaką wszystkie te „niezbędniki” zajmują. I tutaj przychodzi nam z pomocą wielofunkcyjne urządzenie do gotowania.
Oszczędność czasu
Urządzenie wielofunkcyjne do gotowania to dla wielu zapracowanych rodzin istne zbawienie. Dzięki temu, wcale nie nowemu wynalazkowi, czynności, jakie należy w kuchni wykonać ograniczone są do minimum, a cały obiad można przygotować naciskając zaledwie jedne przycisk. Tego typu wielofunkcyjne urządzenia z powodzeniem łączą w sobie funkcje całej armii sprzętów kuchennych: piekarnika, kuchenki, parowara, jogurtownicy a nawet urządzenia do pieczenia chleba oraz fondue i, w zależności od modelu, wiele innych.
Urządzenia te są naprawdę łatwe w obsłudze. W większości wypadków wystarczy pokroić i wrzucić składniki do misy urządzenia, wybrać właściwy program (i ta część procesu przygotowania posiłku jest chyba najbardziej skomplikowana), włączyć przycisk „start” i zająć się swoimi sprawami – urządzenie ugotuje posiłek praktycznie samodzielnie i poinformuje nas o końcu swojej pracy sygnałem dźwiękowym.
Bez stania nad garnkami, pilnowania potrawy (koniec z mozolnym mieszaniem dżemów i konfitur), bez zapachów potraw w całym domu (sprawdza się to szczególnie przy gotowaniu bigosu). Niektóre z urządzeń poradzą sobie także z miksowaniem potraw (jak np. rewolucyjne blendery z funkcją gotowania: http://www.tefal.pl/Urz%C4%85dzenia-do-gotowania/c/cooking%2Bappliances).
Niełatwy wybór
Wielofunkcyjne urządzenia do gotowania powinny znaleźć się na wyposażeniu każdej nowoczesnej kuchni – niejakim utrudnieniem jest tylko ich wybór. Producenci oferują nam naprawdę szeroką gamę tego typu sprzętów, przez co wcale nam nie ułatwiają zakupu.
Decydując się na zakup takiego sprzętu trzeba się przede wszystkim zastanowić, z jakich funkcji i najczęściej korzysta się w naszym domu oraz jakie potrawy najczęściej są spożywane. Niektóre z kuchennych urządzeń wielofunkcyjnych są doskonałe dla większych rodzin inne będą się idealnie sprawdzać w kawalerskim gospodarstwie.
Jednak bez względu na rodzaj urządzenia wielofunkcyjnego, jaki zamierzamy kupić oraz bez względu na jego funkcje, jest kilka cech, na które powinno się zwracać uwagę. Przede wszystkim istotna jest jakość i rodzaj materiałów z jakich zostały wykonane elementy urządzenia, szczególnie te, które mają bezpośrednią styczność z żywnością – dobrze, aby były pokryte nieprzywierającą powłoką a poszczególne elementy łatwe do umycia (także w zmywarce).
Ceny wielofunkcyjnych urządzeń do gotowania są zazwyczaj nieco droższe niż ceny pojedynczych sprzętów kuchennych (pamiętajmy jednak, że urządzenia te zastępują nam kilka pomniejszych), dlatego też przy wyborze i zakupie tego typu urządzenia warto zwrócić uwagę na markę i renomę firmy, która je wyprodukowała. Takie urządzenie to swoistego rodzaju inwestycja – nie warto więc kupować kiepskiego sprzętu za z pozoru niższą cenę.
Warto także przed zakupem takiego sprzętu zapoznać się z opiniami jego użytkowników – znajomi oraz internetowe społeczności są tutaj doskonałym źródłem informacji. Dzięki temu możemy mieć pewność, że będziemy zadowoleni z zakupu a w naszej kuchni znajdzie się sprzęt najwyższej jakości.
W kuchni nieraz spędzamy sporo czasu, warto więc korzystać w niej ze zdobyczy współczesnej techniki i ułatwić sobie nieco żmudny i długotrwały czasami proces przygotowywania posiłków.