Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Nativip Szef Kuchni (1082)

Lekcja 2 \"Dobór menu\"

Organizacja przyjęcia i dobór odpowiedniego menu uzależnione jest przede wszystkim od rodzaju przyjęcia i okazji jego wydania. I tu wyróżnić możemy: -oficjalne śniadanie -oficjalny obiad -aperitif -cocktail-party -przyjęcie bufetowe Ważne jest aby podczas serwowania posiłków pamiętać o odpowiedniej kolejności: przystawka na zimno -> zupa-> przystawka na gorąco -> dania rybne -> dania mięsne -> sery -> desery -> owoce -> kawa. Oczywiście nie podajemy wszystkiego możemy ułożyć własny zestaw np. zupa -> danie mięsne -> deser -> kawa Należy jednak pamiętać że ułożenie sztućcy jest uzależnione od kolejności podawanych potraw. Po ustaleniu menu możemy przejść do doboru napojów: -do przystawki najczęściej serwowane jest wino wytrawne lub wódka, a do zupy nie wypada podawać napojów alkoholowych. -owoce morze dobrze komponują się w połączeniu z winem białym wytrawnym podobnie jak cielęcina i drób. Z kolei wołowina, wieprzowina i dziczyzna jest idealna do czerwonego wina. Szampan i wino rose pasują do wszystkiego z wyjątkiem potraw z jaj. Kawior bardzo dobrze smakuje z szampanem. Natomiast do kawy zawsze podać możemy likier lub koniak. Whisky nadaje się na aperitif lub zakończenie przyjęcia. Należy pamiętać o zasadach iż win słodkich nie podajemy przed wytrawnymi a czerwonych przed białymi. szampan przed lub po winach ale nie pomiędzy nimi. - szampan podaje się przed winem białym i czerwonym, po tych winach, zamiast tych win, ale nie między tymi


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650