Lekcja 2 \"Dobór menu\"

Organizacja przyjęcia i dobór odpowiedniego menu uzależnione jest przede wszystkim od rodzaju przyjęcia i okazji jego wydania. I tu wyróżnić możemy:
-oficjalne śniadanie
-oficjalny obiad
-aperitif
-cocktail-party
-przyjęcie bufetowe
Ważne jest aby podczas serwowania posiłków pamiętać o odpowiedniej kolejności:
przystawka na zimno -> zupa-> przystawka na gorąco -> dania rybne -> dania mięsne -> sery -> desery -> owoce -> kawa.
Oczywiście nie podajemy wszystkiego możemy ułożyć własny zestaw np. zupa -> danie mięsne -> deser -> kawa
Należy jednak pamiętać że ułożenie sztućcy jest uzależnione od kolejności podawanych potraw.
Po ustaleniu menu możemy przejść do doboru napojów:
-do przystawki najczęściej serwowane jest wino wytrawne lub wódka, a do zupy nie wypada podawać napojów alkoholowych.
-owoce morze dobrze komponują się w połączeniu z winem białym wytrawnym podobnie jak cielęcina i drób. Z kolei wołowina, wieprzowina i dziczyzna jest idealna do czerwonego wina. Szampan i wino rose pasują do wszystkiego z wyjątkiem potraw z jaj. Kawior bardzo dobrze smakuje z szampanem.
Natomiast do kawy zawsze podać możemy likier lub koniak. Whisky nadaje się na aperitif lub zakończenie przyjęcia.
Należy pamiętać o zasadach iż win słodkich nie podajemy przed wytrawnymi a czerwonych przed białymi.
szampan przed lub po winach ale nie pomiędzy nimi.
- szampan podaje się przed winem białym i czerwonym, po tych winach, zamiast tych win, ale nie między tymi