Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Budyń kakaowy

iasto kroić po ostygnięciu

Składniki:
  • masło, 1 dag
  • mąka , 21 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mleko, 0.25 l
  • proszek spulchniający, 0.75 dag
  • kakao, 2 dag
  • cukier, 16 dag
  • jajka, 1 szt.
  • tłuszcz, 6 dag
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować formę budyniową i nastawić wodę. Utrzeć tłuszcz z jajem, dodając cukier, kakao i po trochu wlewając część mleka. Dosypać majkę, dodać resztę mleka, starannie rozetrzeć, dodać sól. Na końcu wsypać proszek, rozetrzeć go z ciastem. Ciasto wylać do formy, zamknąć ją, wstawić do naczynia z wrzącą wodą i gotować 45 minut. Formę wyjąć i otworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić je od ścian formy i wyłożyć na okrągły półmisek. Gdy ciasto trochę przestygnie, ponadkrawać i wydawać z sorbetem surówkowym, sokiem owocowym, lub słodkim sosem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650