|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaDno blachy prostokątnej o 3 niskich ścianach wyłożyć papierem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Ubić pianą, wyłożyć na żółtka, dodać mąką, lekko wymieszać, wyłożyć na blachą, łopatką rozsmarować aż do brzegów blachy na grubość l.5 cm, upiec szybko w dobrze ogrzanym piekarniku (około 20 min.). Stolnicą przykryć czystą serwetką. Gdy powierzchnia ciasta jest zrumieniona, sucha i elastyczna, ciasto wyjąć, wyłożyć z blachy na serwetkę, zdjąć papier (ciasto ma być upieczone, lecz miękkie, nie wysuszone, gdyż w przeciwnym razie nie da się zwinąć). Ciepłe ciasto posmarować marmoladą, zwinąć tak, aby warstwy ciasta z marmoladą ściśle do siebie przylegały, zawinąć w serwetką, pozostawić do i ostygnięcia. Przed podaniem rozwinąć z serwetki, posypać cukrem, pokrajać w skośne krążki l cm grubości, ułożyć w całości dwoma rzędami na szklanym okrągłym półmisku. |
![]() Witaj nieznajomy![]() Użytkownik Ilość punktów ![]()
|
||||||||||||||||
![]() |