Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Rolada biszkoptowa z marmoladą

Bardzo smaczna

Składniki:
  • marmolada, 20 dag
  • mąka , 8 dag
  • białka, 5 szt.
  • cukier, 18 dag
  • żółtka, 5 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Dno blachy prostokątnej o 3 niskich ścianach wyłożyć papierem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Ubić pianą, wyłożyć na żółtka, dodać mąką, lekko wymieszać, wyłożyć na blachą, łopatką rozsmarować aż do brzegów blachy na grubość l.5 cm, upiec szybko w dobrze ogrzanym piekarniku (około 20 min.). Stolnicą przykryć czystą serwetką. Gdy powierzchnia ciasta jest zrumieniona, sucha i elastyczna, ciasto wyjąć, wyłożyć z blachy na serwetkę, zdjąć papier (ciasto ma być upieczone, lecz miękkie, nie wysuszone, gdyż w przeciwnym razie nie da się zwinąć). Ciepłe ciasto posmarować marmoladą, zwinąć tak, aby warstwy ciasta z marmoladą ściśle do siebie przylegały, zawinąć w serwetką, pozostawić do i ostygnięcia. Przed podaniem rozwinąć z serwetki, posypać cukrem, pokrajać w skośne krążki l cm grubości, ułożyć w całości dwoma rzędami na szklanym okrągłym półmisku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650