Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Keks z ciasta piaskowego

Krajać po kilku godzinach po upieczeniu.

Składniki:
  • orzechy włoskie, 10 dag
  • skórka pomarańczowa, 10 dag
  • rodzynki, 5 dag
  • skórka cytrynowa, 1 szt.
  • wanilia, 1 szczypta
  • białka, 8 szt.
  • masło, 24 dag
  • mąka , 26 dag
  • cukier puder, 30 dag
  • żółtka, 8 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować rodzynki, pokrajać skórkę pomarańczową, orzechy; bakalie oprószyć mąką, aby nie opadły na spód ciasta. Utrzeć masło i dodając po trochu cukier i po jednym żółtku, startą wanilię i skórkę cytrynową. Ubić pianę i połowę wymieszać z masą maślaną. Dodać mąkę, bakalie, resztę piany, ciasto lekko wymieszać, włożyć do formy keksowej starannie wysmarowanej masłem i oproszonej mąką. Ciasto wstawić do miernie nagrzanego piekarnika i upiec (45 min.). Po wy­jęciu chwilę pozostawić w formie, a później ostrożnie wyłożyć i ostudzić. Krajać po kilku godzinach po upieczeniu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650