|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Galaretka z wiśni gotowanychWiśnie można zastąpić innymi owocami Składniki:
Sposób przygotowaniaWiśnie przebrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, odciskjąc lekko, lecz nie przecierając owoców. Do wywaru z wiśni dodać cukier, zagotować. Opłukać, namoczyć żelatynę, dodać wrzącą wodę i rozpuścić żelatyną mieszając; jeżeli rozpuszcza się źle, podgrzać ją. Rozpuszczoną żelatynę włożyć do wywaru z wiśni, wymieszać powoli i starannie, aby żelatynę równomiernie rozprowadzić, galaretką wlać do szklanej salaterki, ostudzić. Sporządzić na kilka godzin przed podaniem. Podawać z herbatnikami. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|