Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Galaretka z wiśni gotowanych

Wiśnie można zastąpić innymi owocami

Składniki:
  • wiśnia, 35 dag
  • cukier, 25 dag
  • żelatyna, 3 dag
  • woda, 0.75 l
  •  
Sposób przygotowania

Wiśnie przebrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, odciskjąc lekko, lecz nie przecierając owoców. Do wywaru z wiśni dodać cukier, zagotować. Opłukać, namoczyć żelatynę, dodać wrzącą wodę i rozpuścić żelatyną mieszając; jeżeli rozpuszcza się źle, podgrzać ją. Rozpuszczoną żelatynę włożyć do wywaru z wiśni, wymieszać powoli i starannie, aby żelatynę równomiernie rozprowadzić, galaretką wlać do szklanej salaterki, ostudzić. Sporządzić na kilka godzin przed podaniem. Podawać z herbatnikami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650