Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Kisiel malinowy

Powierzchnię skropić paroma kroplami zimnej wody.

Składniki:
  • woda, 0.5 l
  • mąka ziemniaczana, 4 dag
  • cukier, 12 dag
  • malina, 20 dag
  •  
Sposób przygotowania

Maliny starannie przebrać, włożyć do cedzaka, przelać zimną wodą, osaczyć. Zagotować wodę, włożyć maliny, i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeć przelewając je wywarem. Do wywaru dodać cukier, zagotować, odstawić.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, wlać do gorącego wywaru, mieszając zagotować, przestudzić. Przestudzony kisiel wlać do kompotiery lub podzielić na porcje do kompotierek, powierzchnię skropić paroma kroplami zimnej wody, aby nie powstał „kożuszek", ostudzić.Kisiel ten można podawać polany słodzonym mlekiem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650