Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Kruche babeczki z pianką waniliową

Ciastka podawać zaraz po napełnieniu.

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • mąka , 12 dag
  • masło, 6 dag
  • cukier puder, 4 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • cukier, 20 dag
  • woda, 4 łyżk.
  • białka, 4 szt.
  • wanilia, 1 szczypta
  • kwasek cytrynowy, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

12 jednakowej wielkości foremek karbowanych na babeczki wyparzyć, osuszyć. Masło z mąką posiekać, wymieszać iż cukrem, dodać żółtka, zagnieść cia­sto, zostawić do skrzepnięcia. Foremki ustawić na stolnicy jedne blisko drugich. Ciasto wywałkować, przenieść na wałku, przykryć nim foremki, ciasto do foremek przycisnąć dłonią, odjąć skrawki, wgnieść ciasto do foremek. Skrawki zagnieść, wywałkować, wylepić pozostałe foremki: ustawić foremki na blasze, włożyć do dobrze wygrzanego piekarnika i babki, upiec na jasnozłoty kolor. Przygotować piankę: z cukru i wody ugotować bardzo gęsty perlący się syrop (III stopnia); ubić pianę, zaparzyć ją syropem dodając po parę kropli i ubijając, dodać wanilię i kwasek do smaku; piankę można zabarwić jadal­nym barwnikiem na różowo. Po upieczeniu brać foremki przez ścierkę, ustawić na stolnicy dnem do góry; gdy przestygną, lekko uderzyć trzonkiem noża w dno foremki, zdjąć foremki z ciasta, babeczki ustawić dnem na stolnicy, by nie utraciły kształtui zaraz napełnić zaparzoną pianą. Babki można też napełnić bitą śmietanąlub śmietanką lekko oproszoną cukrem i przybrać konfiturami z wiśni lub truskawek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650