Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Babka drożdżowa (rosnąca w wodzie)

Łatwo może powstać zakalec

  • na Wielkanoc
Składniki:
  • drożdże, 5 dag
  • mleko, 1.5 szkl.
  • jajka, 1 szt.
  • żółtka, 4 szt.
  • masło, 20 dag
  • mąka , 50 dag
  • cukier puder, 15 dag
  • rodzynki, 5 dag
  • skórka cytrynowa, 1 szt.
  • cukier, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Rozetrzeć jajo i żółtka bez cukru. Rozetrzeć drożdże z zimnym mlekiem. Stopić masło. Do mąki dodać roztarte żółtka, stopione masło i drożdże i wyrobić dość gęste ciasto. Ciasto wyłożyć do wysokiego garnka, przykryć i przykrywę przymocować do garnka. Do czystego wiadra włożyć przykryty garnek z ciastem, umocować go sznurkiem do górnego obwodu wiadra, nalać zimnej wody tyle, aby sięgała do 3/4 wysokości garnka. Ciasto pozostawić do wyrastania przez całą noc. Przygotować resztę składników: przesiać cukier, umyć i osuszyć ro­dzynki. Ciasto wyjąć z garnka, wyłożyć do miski, dodać cukier, sól i przyprawy, i wyrobić je starannie, na końcu dodać rodzynki. Wysmarować masłem grubo i starannie formę na babkę, oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć do formy, zaraz wstawić do miernie wygrzanego pieca i upiec (45 min.). Ciasto wyjąć, a gdy trochę przestygnie, ostrożnie wyłożyć, bo jest bardzo pulchne i łatwo może powstać zakalec; póki ciepłe, posypać cukrem z wa­nilią. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650