|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ScaloopsSzef Kuchni (1460) Budyń z marchwiZamiast marchwi można zastosować kalarepę Składniki:
Sposób przygotowaniaMarchew oczyścić, opłukać, pokrajać w ćwierć-krążki, zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować pod przykryciem, pod koniec gotowania dodać kawałeczek masła, soli i cukru do smaku. Wywar odparować, selery oczyścić, opłukać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić, przetrzeć resztę masła dodając po jednym żółtku i trochę przecieru z selerem. Masę wymieszać z marchwią i drobno krajaną pietruszką, przyprawić do smaku. Ubić pianę, wymieszać z masą posypując tartą bułką. Wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 min. z sosem koperkowym lub cytrynowym. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|