Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Budyń z marchwi Budyń z marchwi.jpg
Budyń z marchwi
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Budyń z marchwi

Zamiast marchwi można zastosować kalarepę

Składniki:
  • marchew, 25 dag
  • seler, 20 dag
  • masło, 7 dag
  • jajka, 8 szt.
  • bułka tarta , 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Marchew oczyścić, opłukać, pokrajać w ćwierć-krążki, zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować pod przykryciem, pod koniec gotowania dodać kawałeczek masła, soli i cukru do smaku. Wywar odparować, selery oczyścić, opłukać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić, przetrzeć resztę masła dodając po jednym żółtku i trochę przecieru z selerem. Masę wymieszać z marchwią i drobno krajaną pietruszką, przyprawić do smaku. Ubić pianę, wymieszać z masą posypując tartą bułką. Wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 min. z sosem koperkowym lub cytrynowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650