Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Budyń ze szpinaku

Budyń ze szpinaku można także podawać z sosem śmietanowym lub pomidorowym.

Składniki:
  • bułka tarta , 4 dag
  • białka, 5 szt.
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • żółtka, 4 szt.
  • masło, 6 dag
  • mleko, 3 łyżk.
  • bułka , 8 dag
  • szpinak , 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Nastawić wodą z solą na ugotowanie liści. Przebrać szpinak, odrzucić korzonki, dokładnie i wielokrotnie płukać w misce pod bieżącą wodą, osaczyć. Włożyć szpinak do wrzącej wody, nie przykrywając gotować na silnym ogniu przez chwilę (aż szpinak da się rozetrzeć w palcach), odcedzić na cedzaku, odcisnąć łyżką. Przygotować formą budyniową i nastawić wodę na budyń. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć wraz ze szpinakiem. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku. Do masy dodać zmielony z bułką szpinak, dodać soli i czosnku do smaku, starannie rozetrzeć. Ubić pianę, wymieszać z masą budyniową. Masą budyniową wyłożyć do formy, formą zamknąć przykrywą i wstawić do garnka z wrzącą wodą, przykryć. Budyń gotować w parze 3/4 godziny. Ugotowany budyń wyjąć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje, polać masłem z bułeczką. Budyń ze szpinaku można także podawać z sosem śmietanowym lub pomidorowym. Dodawać zaraz po wyjęciu z formy taki sam budyń można przyrządzić z listków boćwiny, szpinaku nowozelandzkiego lub jarmużu. Do jarmużu użyć zamiast masła słoniny wędzonej lub boczku ze skwarkami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650