|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ScaloopsSzef Kuchni (1460) Budyń z kapusty z ryżem lub kasza, jaglanąNajlepsze z sosem chrzanowym Składniki:
Sposób przygotowaniaRyż lub kaszą umyć w ciepłej wodzie, włożyć do wrzącego wywaru z grzybów (1/4 litra) i powoli podgotować. Cebulą pokrajać i udusić z masłem, lekko tylko rumieniąc lub nie rumienić wcale. Do kapusty włożyć wszystkie składniki. Grzyby mielone można włożyć domasy z kapusty, do sosu lub wcale ich nie wkładać, jeżeli są przeciwwskazane(wywar jest mniej szkodliwy). Do masy dodać przyprawy do smaku, wymieszać, włożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy budyniowej, zamknąć. Włożyć do wrzącej wody i gotować l—1 l/4 godziny (dopóki kapusta nie zmięknie). Po wyjęciu pokroić i wydać z sosem pomidorowym, koperkowym, chrzanowym lub grzybowym. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|