Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Budyń z kapusty z ryżem lub kasza, jaglaną

Najlepsze z sosem chrzanowym

Składniki:
  • bułka tarta , 5 dag
  • majeranek, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • suszony grzyb, 3 dag
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 4 dag
  • cebula, 10 dag
  • ryż , 12 dag
  • kapusta głowiasta biała , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Ryż lub kaszą umyć w ciepłej wodzie, włożyć do wrzącego wywaru z grzybów (1/4 litra) i powoli podgotować. Cebulą pokrajać i udusić z masłem, lekko tylko rumieniąc lub nie rumienić wcale. Do kapusty włożyć wszystkie składniki. Grzyby mielone można włożyć domasy z kapusty, do sosu lub wcale ich nie wkładać, jeżeli są przeciwwskazane(wywar jest mniej szkodliwy). Do masy dodać przyprawy do smaku, wymieszać, włożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy budyniowej, zamknąć. Włożyć do wrzącej wody i gotować l—1 l/4 godziny (dopóki kapusta nie zmięknie). Po wyjęciu pokroić i wydać z sosem pomidorowym, koperkowym, chrzanowym lub grzybowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650