Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Boćwina w białym sosie

Podać z masłem zrumienionym

Składniki:
  • mleko, 1 szkl.
  • mąka , 4 dag
  • masło, 6 dag
  • sól, 1 szczypta
  • boćwina, 75 dag
  • wywar, 0.5 l
  •  
Sposób przygotowania

Listki boćwiny opłukać, osaczyć, złożyć wzdłuż na pół i ostrym nożem wyciąć ogonek wraz z grubym nerwem liściowym, ogonki odłożyć. Zagotować 0.5 litra wody z solą i cukrem, włożyć listki i ugotować do miękkości obracając, żeby równo miękły. Miękkie listki odcedzić z wywaru, drobniutko posiekać nierdzewnym tasakiem lub zemleć. Sporządzić jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją mlekiem (lub śmietaną) i wywarem z liści, zagotować, dodać posiekane listki, soli (i czosnku) do smaku. Podawać z jajami sadzonymi albo do potrawy mięsnej z ziemniakami lub sypką kaszą gryczaną albo krakowską. Ogonki liściowe ugotować osobno w wodzie z solą i cukrem. Podać z masłem zrumienionym (tak jak kalafiory). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650