Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Ćwikła 983865.jpg
Ćwikła
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Ćwikła

Najlepsza do mięs

  • na Wielkanoc
Składniki:
  • cukier, 1 szczypta
  • chrzan, 3 łyżk.
  • kminek, 1 szczypta
  • ocet, 1 łyżecz.
  • burak ćwikłowy, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Buraki oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, odciąć cienki korzonek, ugotować w dużej ilości wody, odcedzić, ostudzić. Rozprowadzić ocet wodą tak, aby nie był zbyt ostry. Opłukać kminek; chrzan opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce. Buraki obrać ze skórki, zetrzeć na szatkownicy, wymieszać na misce ze wszystkimi dodatkami, dodać soli i cukru do smaku. Smak ćwikły ma być ostry, kwaśno-słodkawy. Przyprawioną ćwikłę nałożyć do słoika, ubić łyżką; płynu ma być tyle, aby buraki były nim przykryte. Słoik obwiązać papierem pergaminowym, przechować w zimnej spiżarni. Podawać do sztuki mięsa, sznycli siekanych i mdłych potraw jarskich. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650