|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaBuraki oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, odciąć cienki korzonek, ugotować w dużej ilości wody, odcedzić, ostudzić. Rozprowadzić ocet wodą tak, aby nie był zbyt ostry. Opłukać kminek; chrzan opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce. Buraki obrać ze skórki, zetrzeć na szatkownicy, wymieszać na misce ze wszystkimi dodatkami, dodać soli i cukru do smaku. Smak ćwikły ma być ostry, kwaśno-słodkawy. Przyprawioną ćwikłę nałożyć do słoika, ubić łyżką; płynu ma być tyle, aby buraki były nim przykryte. Słoik obwiązać papierem pergaminowym, przechować w zimnej spiżarni. Podawać do sztuki mięsa, sznycli siekanych i mdłych potraw jarskich. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|