Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
MertroxKucharz (746)

Flaki wołowe

Uwierzcie mi: nie wygląda, ale smakuje.

Składniki:
  • flaczki, 1200 g
  • łagodna papryka, 10 g
  • pieprz, 10 g
  • imbir mielony, 5 g
  • majeranek, 10 g
  • pietruszka, 2 szt.
  • marchew, 2 szt.
  • sól spożywcza, 10 g
  •  
Sposób przygotowania

Dobrze oczyszczone flaki moczyć 12 godz. w zimnej wodzie, zmieniając 3 razy wodę. Po wymoczeniu flaki oczyścić i gotować godzinę. Następnie ostudzić rozkładając na dużej desce. Ostudzone flaki pokrajać, wymieszać z papryką, pieprzem, imbirem i majerankiem (do smaku). Przygotować zalewę w następujący sposób: surowe kości wołowe (porąbane) zalać wodą i gotować ok. 4 godz., pod koniec gotowania dodać pietruszkę, seler, marchew i sól do smaku. Gotową zalewę przecedzić przez sito. Do słojów o pojemności 0,51 wkładać po 300 g pokrajanych flaków, zalać zalewą i sterylizować: duże słoje — 2 godz., małe — 1 godz. 50 min 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650