Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Pilaw turecki

Pilaw podawać wprost z pieca, bardzo gorący.

Składniki:
  • rosół, 2 szkl.
  • masło, 2 dag
  • przecier pomidorowy, 7 dag
  • ryż , 30 dag
  • cebula, 10 dag
  • mielona papryka, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • tłuszcz, 10 dag
  • mostek barani, 1.25 kg
  •  
Sposób przygotowania

Baraninę opłukać, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać sól i ugotować na wpół, rosół odparować do 3/4 objętości. Tłuszcz barani wytopić, nie rumieniąc skwarków. Cebulę pokrajać na cząstki, zalać wrzącą wodą, zagotować szybko i odcedzić. Ryż opłukać, osaczyć na cedzaku. Przecier pomidorowy podsmażyć w tłuszczu baranim, rozprowadzić go ro­sołem, dodać soli do smaku. Gdy mięso jest na dogotowaniu, pokrajać je wraz z kością na 10 małych kawałków równej wielkości. Wysmarować rondel masłem, wyłożyć warstwą ryżu, na to położyć połowę mięsa, połowę cebuli, oprószyć papryką i skropić tłuszczem, zebranym z powierzchni rosołu, warstwę mięsa przykryć warstwą ryżu i na tym jeszcze raz ułożyć warstwę mięsa i cebuli, i wszystko przykryć ryżem, dobrze ucisnąć łyżką, wyrównać powierzchnię i zalać rosołem z pomidorami, dodając go tyle, aby jego powierzchnia zrównała się z powierzchnią ryżu. Rondelek nakryć dopasowaną pokrywką, wstawić do gorącego piekarnikana 2 godziny do zapieczenia, w miarę potrzeby obniżyć temperaturę piekar­nika, aby ryż nie wysuszył się (potrawy w czasie zapiekania nie mieszać). Gdy mięso zupełnie miękkie, można pilaw wyjąć z piekarnika wcześniej. Tłuszcz barani można zastąpić masłem, ale oryginalny pilaw sporządza się na tłuszczu baranim. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650