Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Comber sarni naturalny Comber sarni naturalny.jpg
Comber sarni naturalny
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Comber sarni naturalny

Podawać z frytkami i borówkami z chrzanem lub sosem cumberland.

Składniki:
  • comber sarni, 1.5 kg
  • słonina, 8 dag
  • sól, 1 szczypta
  • jałowiec, 3 szt.
  • mąka , 2 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  • masło, 4 dag
  •  
Sposób przygotowania

Comber sarni zamarynować w warzywach na l—2 dni, trzymając mięso w chłodzie (+4°C). Gdy mięso dobrze skruszeje, wyjąć je, zdjąć z combra ostrożnie ścięgna i błony, mięso naszpikować słoniną (dwoma rzędami wzdłuż kręgosłupa), natrzeć solą i zmiażdżonym jałowcem. Rozgrzać tłuszcz w dopasowanej brytfannie, mięso ułożyć, posmarować masłem i upiec w miernie ogrzanym piekarniku (+180°C). W czasie pieczenia mięso polewać tłuszczem, aby nie wysychało, tłuszcz zaś skrapiać od czasu do czasu wódą, aby się nie palił (piec około 1.5 godziny). Miękkie mięso wyjąć, odjąć filety z kręgosłupa z obydwu stron, skrawać cienkie, skośne płaty i nie mieszając kolejności, ułożyć mięso z powrotem na kości po obu bokach kręgosłupa, podlać sosem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650