Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 3
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Zając w sosie naturalnym

Podawać z ziemniakami, burakami, czerwoną kapustą, borówkami z chrzanem.

Składniki:
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • pieprz, 1 szczypta
  • mąka , 2 dag
  • suszona włoszczyzna drobna, 10 dag
  • cebula, 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 3 dag
  • smalec, 5 dag
  • comber zajęczy, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Skruszałego zająca sprawić, odciąć comber wraz z udkami, natrzeć warzy­wami z zaprawy i marynować mięso przez 3—5 dni, trzymając je w chłodzie. Przed sporządzeniem ściągnąć z combra i ud błony i ścięgna odcinając je, ostrym nożem. Mięso naszpikować gęsto słoniną, natrzeć solą, ułożyć w brytfannie dopa­sowanej wielkością. Rozgrzać tłuszcz, mięso polać tłuszczem, posmarować masłem, wstawić do gorącego piekarnika. Opłukać i oczyścić włoszczyznę, pokrajać w krążki, włożyć do tłuszczu wraz z przyprawami i piec z zającem rumieniąc nieco warzywa. Sos w czasie pieczenia skrapiać zaprawą, później wodą. Gdy mięso już się dopieka, oprószyć je mąką i jeszcze chwilę piec. Zu­pełnie miękkie mięso wyjąć, podzielić tak, jak było podane we wstępie, ułożyć w całości na półmisku. Sos przetrzeć, rozprowadzić do odpowiedniej gęstości mocnym rosołem, zagotować, jeżeli potrzeba, dosolić. Oblać tym sosem mięso. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650